Задача затрудни учители от НВО по БЕЛ 2019

Задача от НВО по БЕЛ затрудни и преподаватели

Спорната 17 задача от изпита по български език и литература от националното външно оценяване на седмокласниците продължава да предизвиква противоречия сред преподаватели и ученици. Учители сигнализират, че условието е объркало учениците. 

17 задача от НВО по БЕЛ

В 17 задача на учениците е даден текст, в който да открият 14 грешки. Много деца намират допълнителна грешка. Спорът идва от изписването на лесно преносима – една или две думи са, когато се отнася за бутилка.

Снимка от btvnovinite.bg

Дългогодишният учител от ЧСУ „Евлоги и Христо Георгиеви“  и проверяващ на изпити Ани Владева смята, че думите се пишат слято.

В последния правописен речник на БАН леснопреносим е една дума. Но се уточнява, че съчетания от наречие и прилагателно се пишат разделно, когато не са езиково единство.

„До голяма степен децата ще останат измамени – знаещите, можещите, тези, които са положили усилия”, убедена е Ани.

Снимка от btvnovinite.bg

„Лесно преносима бутилка е свободно словосъчетание – преносима лесно бутилка. Но в случай като леснопреносим ултразвуков скенер, това си е терминология и там не може да се разместват съставките и се пише слято”, обяснява доц. Катя Чаралозова от Института за българския език към БАН.

Позицията на МОН

Ето и позицията на министерството:

„Отчитаме, че слятото и разделното писане на думи не се изучава детайлно до 7 клас. Затова, ако някой от седмокласниците е написал цитираното словосъчетание като сложна дума, т.е. слято, тя ще се счита за изписана вярно”.

Според университетския преподавател доцент Владислав Миланов от катедра „Български език“ в СУ „Св. Климент Охридски“ задачата би затруднила и студенти, и езиковеди, а самият той се колебае.

Снимка от btvnovinite.bg

„Нека да задаваме на нашите деца задачи, за които сме ги подготвили”, заяви доц. Миланов. 

Резултатите от изпита по български език и литература за седмокласниците ще бъдат обявени до 27 юни.

Източник: БТВ

Още от НВО 2019


Ако публикацията ви беше полезен, моля харесайте и споделете.