Скала за оценяване на матурите

С наближаването на матурите сигурно все повече хора си задават въпроса „Как ще се оценяват матурите?„. МОН до този момент не е направил промени в скалата за оценяване на матурите и най-вероятно тя ще се запази, както през миналата кампания.

Скалата е публикувана през 2008 г. и може да бъде променена до провеждането на матурите през тази учебна година. Може да проверявате периодично страницата zamatura или да ни следите в нашата facebook група за промени в скалата за оценяване.В таблицата ясно може да видите разпределението на  точките. Минималният брой точки за 3.00 ще остане 23, а максималният 95 за отличен 6.00.

Таблица за матурите

2 thoughts on “Скала за оценяване на матурите

 • юни 14, 2020 в 4:53 am
  Permalink

  Не мисля , че тази скала за оценяване е добра! И ако имаш 21.50 точки и оценка 2.95 би трябвало да се оцени за 3-ка…
  Примерно 3.50 как се брой за добър(4)?
  Така трява и тази 2.95 точно да се брой за 3-ка

  Отговор
  • февруари 3, 2021 в 12:23 pm
   Permalink

   Не мисля, че сте прав! Посредствено взети оценки просто са ненужни. Нека сметнем, че старата програма избира своята втора матура. Правилно е да се избере нещо разбираемо, нещо което ако не друго – то е лесно за изкарване на хубава оценка. Ако за една цяла година учене по даден предмет не може да се хване поне 3.00 за каква елементарност става въпрос? Да не говорим че пък за задължителния Български език и литература е срамно да не се изкара поне 4. Все пак това е роден език, учен 12 години. Защо да се дава шанс на неграмотни, малоумни хора да влизат в университети?

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *