Матури и за завършили гимназия преди години

Матура за всички завършили ученици
Матура за всички ученици

Който има нужда от оценка от матура, която не е държал като ученик, сега може да се яви на изпит.

Матури за всички завършили

Който има нужда от оценка от матура, която не е държал като ученик, сега може да се яви на изпит.

Става дума за завършилите средното си образование през последните 4-5 години, които са държали две задължителни матури, но сега им е нужна бележка по друг предмет. Например: ако имате в дипломата оценка от матурите по български език и по математика, но сега ви е нужна и по химия, защото ще кандидатствате във ВУЗ с нея, можете да се явите на изпит по този предмет. Той ще се проведе през май, когато са и редовните национални препитвания за тазгодишните абитуренти.

Получената оценка ще се вписва в документ към дипломата за средно образование (тя няма да се преиздава отново). Срокът за подаване на молбите е до 25 март, уточниха от образователното ведомство. В този период подават молби и тазгодишните зрелостници. На матурите не могат да се явяват онези, които искат повишение на оценка от предишна година.

Матури 2012 – дати

Изпитите са на 21 и 23 май и тези две дати са неучебни за останалите класове, напомниха от просветното ведомство.

Първата матура е по български език и литература, втората – по предмет по избор. След като се обобщят подадените молби, ще бъдат определени датите за незадължителните матури по избор, които са по желание на ученика. Броят им е неограничен. Но по принципна тези изпити се явяват малко ученици. Ето защо от образователното ведомство първо ще обобщят заявките за допълнителните матури и после ще обявят графика с датите. Вероятно те ще са от 28 май.

Няма промени в изпитните програми за матурите, уточниха експертите.

източник: trud.bg
 

Други полезни материали за матура:

One thought on “Матури и за завършили гимназия преди години

  • октомври 11, 2012 в 8:30 am
    Permalink

    Здравейте,завърших средното си образование преди година и сега съм студентка и уча счетоводство ,но имам желание да кандидатствам другаде с химия и биология.Проблема е ,че оценките ми от дипломата по биология и химия са ниски ,има ли начин да се явя на матура по тези два предмета и да си оправя оценките.(Искам да уточня че 2рата матура която полагах преди година беше по философия) Ако има такава възможност къде трябва да подам заявление за полагане на матури ?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *