65 хиляди са зрелостниците, които се явиха на матури.

65 хиляди се явиха на матури
65 хиляди на матура по БЕЛ

Дванайсетокласниците се явиха на матура по български език и литература, а учениците от 7 клас имаха национално външно оценяване, което е и вход за езиковите, математическите и професионалните паралелки в гимназиите.Пусни видео

Сергей Игнатов дзи 2012
Сергей Игнатов за матурата по БЕЛ

Около 65 хиляди са зрелостниците, които се явиха на матури. 58 000 от тях са седмокласниците. Няма информация за сериозни нарушения по време на полаганите изпити, като предварително бяха взети строги мерки срещу преписването.

В 4 ч. сутринта журналист, избран чрез жребий, генерира 40-те въпроса в теста за матурата. Близо 12 милиона бяха възможните комбинации, уточниха от образователното министерство. 30 пък бяха вариантите за литературната задача.

Творбата, която се падна на зрелостниците, и върху която писаха своя текст, е „Под игото“ на Иван Вазов. „От здравия разум до поетическото безумие“ е конкретната формулировка на темата, която беше съобщена публично в 12 ч. Предприетата мярка е да не се допуска опит за преписване.

Седмокласниците пък имаха поставена дидактическа задача. Ученицте трябваше да напишат подробен преразказ от името на неутрален разказвач по текста„Бабата, която хранеше котките“.

Тази година, зрелостниците ще трябва да покажат повече логика, а не само знания, защото изпитите са съобразени с международните норми за качеството на образованието. Малка промяна има и за седмокласниците – задачите на модула по математика ще бъдат 20, а не 25, както миналата година.

 източник: btv.bg
 

Други полезни материали за матура:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *