Зрелостниците пишат по „Гераците“ на Елин Пелин

Върху повестта „Гераците“ на Елин Пелин ще пишат абитуриентите в 41-вия въпрос от държавния зрелостен изпит. 52 089 зрелостници се явяват на матура по Български език и литература. Рано сутринта в Министерството на образованието и науката беше генериран изпитният вариант за матурата. Тя започна 8:00 часа и продължава четири астрономически часа. На 41-ви въпрос се падна вариант номер 13, но авторът и произведението, криещи се зад този номер, станаха ясни в 9.00 часа.

[field name=Ads]

Формат на матурата

Форматът на матурата по български език и литература е тест – въпроси с избираем отговор, въпроси, изискващи кратък свободен отговор, и създаване на текст. Всеки изпит се оценява с максимум 100 точки. На матурата по БЕЛ зрелостниците имат възможност да избират в какъв жанр да създадат аргументативния текст – интерпретативно съчинение или есе.

Матури 2016 – мерки за сигурност

Зрелостният изпит се провежда при засилени мерки за сигурност – камери за видеонаблюдение със звук, точно определени места за учениците и разбъркани въпроси в тестовете. Повече от 14 хиляди души следят за опити за измама в залите за изпит, коридорите и тоалетните в училищата.

Обявяването на резултатите ще е до 10.06.2016 г. на официалния сайт на МОН и в регионалните инспекторати по образованието. Скалата за превръщане на резултатите в оценки ще се утвърди след проверката на всички изпитни работи в зависимост от обобщените резултати в точки на випуска.

One thought on “Зрелостниците пишат по „Гераците“ на Елин Пелин

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *