Матури 2022: Зрелостниците се явяват на втора матура

Втора матура по избираем предмет за зрелостниците. Над 45 000 ученици се явяват на изпита тази година. Те имаха право да избират между 18 предмета. Английският език се оказа най-предпочитаният, следван от биологията и географията.

Малко след 7 ч. тази сутрин жребий между два варианта за матура определи зрелостниците да пишат по „Вариант 1”. Готови да покажат най-доброто учениците се отправиха за последно към класните стаи.

Тази година към втората матура бяха добавени пет нови предмета – изобразително изкуство, музика, предприемачество, информатика и информационни технологии. На тях се явяват учениците, за които тези предмети са били профилиращи. С това изпитните предмети станаха 18. Това е така, защото езиците се полагат на различни нива, в зависимост от това как са изучавани.

Училищата се похвалиха с по-добра организация тази година. „За първи път нашите квестори – учителите, които преподават в училището, са квестори в самата институция, което е наистина по-спокойно и леко за организация”, посочи директорът на 32 училище „Св. Климент Охридски” Нели Костова.

Гаранция за прозрачност и липса на преписване – матурите се наблюдават с камери в Образователното министерство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *