Зрелостниците пишат текст върху „Кино“ на Никола Вапцаров

ДЗИ 2014 - Кино - Никола Вапцаров
Зрелостниците пишат върху произведението „Кино“

Зрелостниците на националния държавен изпит по български език и литература ще трябва да пишат текст върху стихотворението „Кино“ на Никола Вапцаров.


Матурата започна в 8 часа, когато беше съобщен вариантът и ще продължи 4 астрономически часа. Зрелостниците трябва да пишат с химикалка с черен цвят. Те нямат право да напускат залите до края на първия час на изпита.

Резултатите от изпита ще бъдат обявени до 9 юни.

Днес се провежда националният държавен изпит по български език и литература и за национално външно оценяване за седмокласниците.

Още за матури 2014

[field name=Ads]

4 thoughts on “Зрелостниците пишат текст върху „Кино“ на Никола Вапцаров

 • май 21, 2014 в 9:36 am
  Permalink

  На тема „Живота и изкуството“

  Отговор
 • май 21, 2014 в 12:11 pm
  Permalink

  кога ще излязат отговорите на матурата??

  Отговор
 • май 23, 2014 в 6:32 pm
  Permalink

  Не е вярно. Зрелостниците четат стихотворението „Кино“ на Вапцаров и пишат текст на тема „„Животът и изкуството“. Вижте как е формулирана задача 41 и ми кажете къде точно и ясно е казано, че темата се отнася до стихотворението „Кино“, освен по подразбиране?
  41. „Прочетете стихотворението „Кино“ от Никола Вапцаров и в свитъка за свободните отговори напишете аргументативен текст в обем до 4 страници на тема „Животът и изкуството“. Преди текста отбележете жанра му – интерпретативно съчинение или есе.“

  Освен това, на матурата по български език, зрелостниците пишат „аргументативен…“ и „интерпретативен…..текст“. Последните две думи на български език се превеждат като „обоснован и тълкувателен“.
  Шокирана съм от начина, по който се задава една тема на матура, и то по български език. Защо е толкова трудно да сме ясни и точни в изказа си, а в същото време претендираме, че го изискваме от учениците? Какво толкова лошо има в това да не оставяме вратички за двусмислени тълкувания на едно задание?

  Отговор
 • май 26, 2014 в 12:00 pm
  Permalink

  Все питат за резултатите,след като вече е написано доста отдавна,че преди 9 юни,няма да излязат отговорите за матурата. Аз също чакам да видя какъв е резултата и каква е моята оценка,нямам търпение,но тези матури не се проверяват така лесно,не са една или две,те са много!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *