[ВИДЕО] Матури 2024: Над 50 000 зрелостници се явяват на матура

„Цената на компромиса“ – върху тази тема по „Приказка за стълбата“ на Христо Смирненски разсъждаваха учениците, които избраха да пишат интерпретативно съчинение на днешния държавен зрелостен изпит. Втората възможност беше есе със заглавие „Мълчанието – сила или слабост“, съобщи БНТ, позовавайки се на свои източници.

Тази година няма промяна във формата на теста, който се състои от 22 задачи с избираем отговор, от 16 с кратък свободен отговор и от две с разширен свободен отговор. Последният 41-ви въпрос включва есе по зададена тема или интерпретативно съчинение върху една или няколко изучавани художествени творби.

Матури 2024

В 759 училища и в 4185 зали в страната ще се състои днешният държавен зрелостен изпит по български език и литература. За него заявления са подали над 50 000 зрелостници. Ангажирани са и 12 970 квестори.

В отговор на въпрос, че през тази година учениците може да се явяват и втори път на матури, Емилия Лазарова обясни, че вторият опит за явяване на държавните зрелостни изпити дава шанс за промяна на оценката в положителна насока и ако зрелостниците променят оценките си и те са повишени, имат шанс да са по-успешни при кандидатстването си във висшите училища. Оценката в дипломата няма да се променя и тази оценка, която ще получат, не участва във формирането на дипломите и в средния успех от държавните зрелостни изпити. Тя може да бъде и по-ниска, каза заместник-министърът на образованието.

На въпрос дали ще може да се говори за „купени матури“,

Лазарова отговори, че всичко, което е в отговорностите и компетенциите на МОН по отношение на секретност и контрол, е направено. „Разчитаме изключително много на отговорността и на професионализма на всички останали, ангажирани в процеса, особено на училищно ниво, на контрола на директорите и на отговорността на квесторите, за да можем да запазим достойнството на цялата ни система и да уважим труда на всички зрелостници, които разчитат единствено на себе си“, заяви заместник-министърът на образованието.

На 20 май ще е вторият задължителен държавен зрелостен изпит и държавният изпит за придобиване на професионална квалификация в 12-и клас. 

Резултати от матурите 2024

Резултатите от изпитите ще бъдат обявени до 7 юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *