Матури 2023 – 47 654 зрелостници ще пишат по вариант 1 на матурата по БЕЛ

Изпитен вариант номер 1 на матурата по български език и литература бе генериран в Министерството на образованието за днешния Държавен зрелостен изпит.

Матура по БЕЛ 2023

47 654 зрелостници ще проведат матурата в 750 училища, а резултатите ще бъдат обявени до 9 юни. Изпитът започва точно в 8:30 часа.

Правила на матурата

„Правилата са като миналата година. Комбинациите при въвеждането на темата са много повече. Правилата са същите, защото търсим устойчивост при матурите, за да бъдат добре познати на децата, родителите и експертите“. Това коментира проф. д-р Сашо Пенов.

„За нас като общество и лично като преподавател – смятам, че учениците ще се справят. През всички тези години те са положили труд и са усвоявали знания. Необходимо е повече спокойствие и разум. Смятам, че учениците са получили своята компетентност“, добави той.

Министърът пожела успех на зрелостниците , да вярват в своите знания и да реализират мечтите си. В Националната търговско-банкова гимназия разпределените зрелостници вече са заели местата в класните стаи. Общата продължителност е 4 часа, като е разделена на три модула. Последният въпрос включва писане на есе или интерпретативно съчинение.

„Човек може да завърши много висши образования, но един път се завършва средно образование и една е матурата по български език“, посочи директор на Националната търговско-банкова гимназия.

Зрелостниците трябва да са в изпитните зали поне 30 минути по-рано. Необходим им е документ за самоличност и служебна бележка, която може да бъде и на електронен носител.

На изпита се пише с черен химикал. И тази година максималният брой точки на матурата ще е 100. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 точки. Резултатите ще бъдат обявени на 9 юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *