Сенки

Пейо Яворов

Сенки

На тъмна нощ часът. Аз гледам откроени две тъмни сенки: там зад бялата завеса, де лампата гори, в поле от светлина, две сенки на нощта... Сами една пред друга, сами една за друга в жажда и притома, там - сянката на мъж и сянка на жена.

Мъчително глава се към глава навежда, - те няма да се чуят: искат и не могат. Те шепнат може би - от що се те боят? Напрегнато ръце се към ръце протягат и пак се не докосват! Искат и не могат... И пак, един пред друг, един за друг стоят.

Те шепнат може би, но може би и викат, но може би крещят; - те няма да се чуят, две сенки на нощта, през толкоз светлина... Те няма да се чуят, ни ще се досегнат, сами една за друга в жажда и притома, те - сянката на мъж и сянка на жена!

Жанр: няма специфични жанрови характеристики

Основна тема: самотата и копнежът по небитието.

Кратък анализ: Яворовите сенки – сянката на мъж и сянката на жена са визуализирани като сенки на нощта – израз на отсъстваща материална действителност. Физическото измерение на образите се стопява, отстъпвайки място на безплътността, на безбрежието на вечното. Копнежът на сенките към единение е копнежж по небитието. Очертанията на реалното пространство губят смисъла си. Остава да живее единствено самотата – жестоката всеобемаща самота.

Основни тематични мотиви: битие и небитие, смъртта – начин за проникване в тайните на съществуването, двойнственият образ на човешката душа.

Художествени образи:
1. Нощта – символ на сакралните тайни на света
2. Сенките (на мъж и жена) – абстрактни образи, отвеждащи към света на небитието, където мъжкото и женското се сливат в едно духовно цяло.
3. Лирическият аз – самотен, обзет от негативни усещания и мистицизъм. Лирическият аз притежава болезнена чувствителност.

Художествени изразни средства:
а. Безглаголни изречение
б. Апосиопеза
в. Синекдоха

Ако информацията ви беше полезна, моля харесайте и споделете:


Всички произведения на Пейо Яворов

На Вуте да му е зле - настолна игра

Най-четени произведения

Най-малко четени произведения