Йордан Йовков

Биография

Живот

Детските и юношеските години на Йордан Йовков преминават в родното му място, където получава основно образование. Завършва гимназия в София. Учителят му по литература — поетът Иван Грозев, му предсказва бъдеще на писател. След дипломирането си живее в Добруджа, където се преселва семейството му. В началото на 1904 г. се записва студент в Юридическия факултет на Софийския университет, но смъртта на баща му осуетява следването му.

Есента на 1904 г. Йовков се завръща в с. Долен извор и учителства в различни добруджански села до 1912 г., когато е мобилизиран. Участва в Балканската и Междусъюзническата война като командир на рота. След войните Йовков се установява в София и работи като редактор на списание „Народна армия“. След края на Първата световна война настъпва един от най-тежките периоди в живота на Йовков. След трудни дни, изпълнени с душевни терзания и материални несгоди, и след като Добруджа е окупирана от румънците, Йовков минава нелегално границата и се установява във Варна, където е учител до есента на 1920 г. Последните 10 години от живота му са изпълнени с творчески труд и изтощително напрежение, което се отразява на здравето му. Неизлечимо болен, през есента на 1937 година заминава на лечение в Хисаря. Поради влошеното състояние е опериран по спешност в Католическата болница в Пловдив, но след 24 часа Йовков умира. Погребението му в София се превръща в манифестация на народна любов и признателност.

Йовков идва в българската литература с една болка, която пронизва всичко, написано от него за войните, и от която се ражда специфичният му хуманизъм. В прозата му няма ожесточение, викове на омраза. Най-значимите си военни творби Йовков събира в излезлите през 1917 и 1918 г. два тома „Разкази“.

Когато отсъства от България цели 7 години, тъкмо в чужбина Йордан Йовков подготвя трайното си присъствие в националния духовен и литературен живот чрез сборниците „Последна радост“, „Старопланински легенди“, „Вечери в Антимовския хан“, „Женско сърце“ и романите „Чифликът край границата“, „Ако можеха да говорят“, както и незавършения роман „Приключенията на Гороломов“, драмите „Албена“, „Боряна“, „Обикновен човек“ и комедията „Милионерът“. 70 книги на Йовков са преведени на над 25 езика, а отделни негови творби — на над 37, сред които и арабски, виетнамски, китайски, персийски, полски, финландски, хинди, шведски, японски и други езици.

Презентация за Йордан Йовков

Информация


Йордан Йовков Снимка на Йордан Йовков
born

9 ноември 1880 Жеравна, България

death

15 октомври 1937 Пловдив, България

info

Определян като майстор на късия разказ. Дом-паметникът на Йордан Йовков в Добрич е включен в Стоте национални туристически обекта под номер 23.

Всички произведения на Йордан Йовков

Ако информацията ви беше полезна, моля харесайте и споделете:


Други автори включени в матурите
Димитър Талев - снимка Пейо Яворов - снимка Димитър Димов - снимка Никола Вапцаров - снимка Елин Пелин - снимка

Снимки

Йордан Йовков-Биографични снимки Йордан Йовков-Творчество Йордан Йовков-Жизнен път Йордан Йовков-Поет