Елисавета Багряна

Биография

Живот

 
Елисавета Любомирова Белчева e родена в чиновническо семейство. Основно и гимназиално образование получава в София (1910). През 1910 - 11 година учителства в с. Афтане (дн. Недялско, Бургаска област), където получава непосредствени впечатления от живота на българското село и на селската жена. Като студентка по славянска филология в СУ (1911-15) жадно чете българска и чужда поезия и дружи с писателите Г. Райчев, К. Константинов, Д. Дебелянов, Д. Подвързачов, Хр. Ясенов, Й. Йовков.
 
През 1915 са отпечатани за пръв път две нейни стихотворения - "Вечерна песен" и "Защо" (списание "Съвременна мисъл"). Сътрудничи във "Вестник на жената", в. "Лик", в списанията "Съвременник", "Златорог" и др. . Изявява се и като детска писателка и преводачка. По-късно сътрудничи на в. "Литературен фронт", на списанията "Изкуство", "Септември", "Пламък" и др. Елисавета Багряна навлиза в българския литературен живот след I световна война, когато господстващата в предходното десетилетие символистична поезия се измества от един нов поетичен свят - реален и земен, раздвижен от тътена на социалните сблъсъци и устрема към всестранно освобождаване на човешката личност.
 
Лириката й покорява с първичната стихия на пориви и чувства, с размаха на младост и волност. В стиховете й се усеща пълнокръвният пулс на здравия земен човек, изпълнен с жизнена сила и радост, стихийно материалистичен в своето светоотношение и светоусещане. Поетесата не търси смисъла на нещата някъде извън тях, в скритите тайни на други светове - тя възприема света с непосредствения трепет на своите сетива, готови да приемат като висше благо даровете на живота.
 
Изразителка на витализма и обновителните устреми на следвоенните години, нейната самобитна и ярка лирична героиня има корени в дълбоките недра на народната душевност. Светлият й оптимистичен поглед и непоколебимата устойчивост срещу несгодите на живота са черти, пресъздадени от литературната класика като отличителни белези на българският национален характер. Оттук и естествеността, с която прозвучават в лириката на Елисавета Багряна стихове с народно песенен стил. Душевността на лиричната й героиня непосредствено прелива от облика на съвременната жена към чертите на жената от народа (цикъла "Старонародни образи"). Образът на родината е неотменима част от душевния свят на поетесата ("Моята песен").
 

Медия

Видео за Елисавета Багряна
Презентация за Елисавета Багряна

Информация


Елисавета Багряна Снимка на Елисавета Багряна
born

29 април 1893 София, България

death

23 март 1991 (на 97 години) София

info

Елисавета Багряна умира на 98 годишна възраст.

Всички произведения на Елисавета Багряна

Ако информацията ви беше полезна, моля харесайте и споделете:


Други автори включени в матурите
Елин Пелин - снимка Никола Вапцаров - снимка Йордан Йовков - снимка Пенчо Славейков - снимка Христо Ботев - снимка

Снимки

Елисавета Багряна-Биографични снимки Елисавета Багряна-Творчество Елисавета Багряна-Жизнен път Елисавета Багряна-Поет