Димитър Талев

Биография

Живот

Димитър Талев е роден в град Прилеп, Македония, на 1 септември 1898 година. Расте в семейството на майстор железар и ковач. Негов брат е революционерът от ВМОРО Георги Талев. На 9 г. остава без баща. Балканската война, Междусъюзническата война и Първата световна война определят безсистемното му образование; учи с прекъсвания в Прилеп, Солун, Скопие, Стара Загора; завършва гимназия в Битоля през 1920 г. След гимназията Талев посещава лекции в чужбина по медицина и по философия. Следва по 1 семестър в Загреб и Виена през 1920–1921 г. Изучава и завършва българска филология в Софийския университет през 1925 г. 

Талев не е бил много религиозен, но е споделял напълно моралните принципи на християнството. 
През 1927 е привлечен като коректор във в. „Македония“.През 1929г. поема поста редактор, а  на следващата година става главен редактор. Димитър Талев става сътрудник към вестник „Зора” - най-авторитетният вестник по това време, вестникът на интелигенцията.
Обявен е за националист и е изключен от Съюза на българските писатели. 
През октомври 1944г.  е арестуван без официално обвинение, без съд и присъда, с упреци за „прояви на великобългарски шовинизъм“. Задържан е в Софийския централен затвор ,след това е изпратен в „трудово-изправително селище“ в Бобовдол . През октомври 1947г. Талев отново е арестуван .
 
Здравословното състояние на Талев се влошава и той получава тежка язва. Въпреки това той е въдворен на работа в мина Перник, рудник „Куциян“ (1948). Там Талев е трябвало да се храни с варени кочани зеле без никаква мазнина. В тежките условия е щял да загине, ако не са го спасили съпругата му и сълагерниците/анархиста Христо Колев Йорданов-големия/. 
След 1948г. семейството му е изселено от София в Луковит.
 
В края на 50-те и началото на 60-те години Талев е реабилитиран напълно.Той се посвещава на свободна писателска практика. Преодоляно е и враждебното отношение от страна на властта. Талев е отличен със званията „Заслужил деятел на културата”, „Народен деятел на културата”, става лауреат на Димитровска награда за 1959 г. Избран е дори за народен представител в V-то (31-то) Народно събрание през 1966 г.  Умира на 20 октомври 1966 г. в София.

 

Медия

Видео за Димитър Талев
Презентация за Димитър Талев

Информация


Димитър Талев Снимка на Димитър Талев
born

1 септември 1898 година, Прилеп, Македония

death

20 октомври 1966 г. в София, България

info

Избран е за народен представител в V-то (31-то) Народно събрание през 1966 г.

Всички произведения на Димитър Талев

Ако информацията ви беше полезна, моля харесайте и споделете:


Други автори включени в матурите
Алеко Константинов - снимка Никола Вапцаров - снимка Пенчо Славейков - снимка Христо Ботев - снимка Атанас Далчев - снимка

Снимки

Димитър Талев-Биографични снимки Димитър Талев-Творчество Димитър Талев-Жизнен път Димитър Талев-Поет